nedelja, 1. december 2013

Vroči nudli iz voka za mrzle dneve, imunski sistem in še kaj......

Ko sva dobila prva dva metra kuhne sva lahko začela ustvarjat še kaj  več, kot prej kjer nisva bila šefa sama sebi. Ker imava oba zelo rada različne kuhinje in je mene zima prikrajšala za BBQ užitke sem začel iskat svoj prvi wok. Po resnici povedano sva v prvi nabavki opreme za stanovanje v znani trgovini kupila nek teflonski wok. Ok....sej je bil poceni ampak o ceni bom kaj povedal po temle.

Prvič, ko sem ta teflonski wok zagrel na plošči (ja bil je flat wok) in se ga dotaknil s kuhalnico sem ga porajsal do kovine. Sledil je izbruh besa in potem večmesečno doktoriranje in nabavka štirih različnih vokov. Wok ni draga zadeva, tako da sem se vsaj naučil skoraj vse kar rabiš za uspešno vokanje.

Da ne bom predolg......imam vok za ploščo, ki deluje. Imam en okrogel vok s podstavkom, ki tudi deluje na dobri plošči, en wok ima brat in enega sem podaril prijatelju. Sam sem šel še na tečaj kitajske domače kuhinje pri
http://www.kuhamokitajsko.si. Shelly je super inštruktorica....
Zdaj bolj ali manj uspešno kuhava azijsko hrano. Najraje pa takele nudle.

Recept za dva:

-riževi nudli 200gr
-zelena pekoča paprika
-rdeča sladka paprika
-dve mladi čebulici
-majhen košček ingverja
-3 stroki česna
-popraženi surovi arašidi
-popražen bel sezam
-žlica svetle sojine omake
-žlice temne sojine omake
-žlica ostrigove omake
-žlica riževega vina
-dve žlici temnega sezamovega olja
-tri žlice arašidovega olja za wok

Priprava:

Vsaj dve uri prej v mrzlo vodo namočita riževe nudle. Če ni časa pa v vročo za par minut. Zelenjavo naj en opere in odstrani peške paprikam. Drugi naj nareže vse na enako tenke rezine. Čebulico nareži postrani, da so rezine daljše, česen in ingver pa nasekljajta. Wok res močno segrej  in dodaj olje za wok. Na woku dela smo eden zato se ne kregajta! Pazi, ker bo zelo vroče in kako drugo olje bi se takoj zakadilo. Takoj dodaj česen in ingver in počakaj, da zadiši preden dodaš zelenjavo in arašide. Hitro mešaj"wokaj" eno do dve minuti. Dodaj odcejene rezance in prelij z zmešanimi vsemi omakami. Hitro wokaj dokler rezanci niso zmehčani. Traja kake tri minute. Ugasni wok in dodaj popražen sezam in sezamovo olje in še enkrat premešaj. Razdeli v šalčke in zapiči palčke. Ker kitajci nimajo besede za dober tek Vama jaz želim da se mata fajn med in po nudlih. Chilli je ena taka fajn HOT zadeva.....

PePe

Ni komentarjev:

Objavite komentar